Grangur

 

Grangurul (Oriolus oriolus) este o pasăre cântătoare migratoare, care cuibărește în pădurile luminoase de șes, văile râurilor montane, în plantații, livezi, terenuri de cultură cu copaci. Are o lungime de 21-24 cm. Masculul are un penaj galben-auriu cu aripile și coada negre. De asemenea, masculul are o linie de culoare neagră în dreptul ochilor care nu se regăsește și la femelă. Ciocul este roz intens iar ochii negri. Femela și păsările tinere au un colorit verzui cu aripile și coada mai întunecate. Lungimea corpului este de 22-25 cm, deschiderea aripilor de 35 cm iar greutatea de 50-60 g.

Este o pasăre timidă, care stă mereu ascunsă în frunziș; migrația este realizată pe timp de noapte.

Este o specie predominant insectivoră, dar se hrănește și cu cireșe sau alte fructe. Prada este căutată în special în vârful copacilor, dar și în frunziș sau este culeasă chiar de pe sol. Se poate adăpa din zbor, precum rândunicile.

Cuibul este construit de către femelă și este asemănător unui hamac, fiind deseori agățat de ramuri în formă de furcă. Cuibul are o formă de cupă de 12-15 cm, este construit din trestie, iarbă, mușchi, bucăți de pânză, hârtie, scoarță de copac, licheni etc. Pe interior este căptușit cu pene sau fire de lână și păr de cal, atunci când acestea sunt disponibile.

Femela depune o pontă formată din 2-5 ouă albe cu stropi brun-ruginii. Puii eclozează după o incubație ce durează 16-18 zile și zboară de la cuib după ce părinții îi hrănesc intensiv timp de 17-18 zile. Incubația ouălor este asigurată în special de către femelă, aceasta fiind uneori înlocuită de mascul. După ce părăsesc cuibul, puii mai stau încă 10-14 zile împreună cu adulții. O pereche depune o singură pontă într-un sezon de reproducere, însă poate exista o pontă de înlocuire dacă este distrus primul cuibar.

Foto: Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *