Turism

BIRDWATCHING-UL

Avand in vedere distanta relativ scurta de capitala Romaniei – Bucuresti (aproximativ 65 de km) o forma de turism ce poate fi dezvoltata in situl Natura 2000 ROSPA0124 Lacurile de pe Valea Ilfovului, avand in vedere numarul mare de specii de pasari de importanta comunitara din aceasta arie protejata, o reprezinta birdwatching-ul (arta de a privi pasarile).

Termenul in sine, pentru care se gaseste cu greu o expresie pe deplin echivalenta in limba romana, se refera la observarea si studierea pasarilor salbatice cu ochiul liber sau prin intermediul aparaturii ajutatoare performate de genul binoclurilor, ocheanelor si lunetelor. Nici componenta auditiva nu este neglijata, cu toate ca turismul pasaresc trimite cu gandul la o ocupatie in aer liber care este eminamente vizuala.

Prin urmare, birdwatching-ul este asadar o combinatie de sport, relaxare si drumetii in natura, totul grefat pe un suport ecologist, ce poate reprezenta un punct de plecare in dezvoltare turismului local.

MANASTIREA NUCET

Manastirea Nucet, ce functioneaza in prezent ca manastire de maici, reprezinta un alt obiectiv turistic ce poate fi vizitat.

Data infiintarii acestei manastiri este controversata. O varianta ar fi ca aceasta este ctitoria unchiului lui Radu cel Mare, batranul jupan Gherghina Parcalab, cu sotia sa, Neaga.

O alta varianta mentioneaza faptul ca manastirea „s-a cladit intre anii 1375 si 1500 pe timpul Basarabilor, cand s-a descoperit o icoana a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, determinand astfel ridicarea unei biserici din lemn in jurul careia traiau cativa calugari dupa randuiala Sfantului Nicodim de la Tismana”. Conform acestei traditii, manastirea ar fi fost intemeiata de Sfantul Nicodim sau mai precis de unii ucenici ai sai..

Din biserica ridicata pe la 1500 s-au pastrat in mod surprinza­tor doua straturi de pictura: cel inferior, de la inceputul sec. al XVI-lea, datorat probabil lui Radu cel Mare si lui Neagoe Basarab si al doilea strat de pictura, din prima jumatate a sec. al XVIII-lea, despre care deocamdata nu se poate preciza daca apartine anilor 1712 sau 1746.

Dupa cel mai puternic cutremur din secolul al XVIII-lea, din anul 1738, biserica Sfintei Manastiri Nucet a suferit prefaceri importante, fiind rezidita cu cheltuiala si osteneala unor membri ai familiei Vacarescu (Enache si Barbu).

La inceputul sec. al XIX-lea au aparut noi schimbari in Complexul monastic de la Nucet. Tot in aceasta perioada se ridica si actualul turn clopotnita de pe latura estica.

Schimbari esentiale la Complexul Monastic de la Nucet au avut loc intre anii 1840-1849. Atunci a fost construita noua biserica in timpul domniei lui Alexandru Ghica pe temeliile vechii biserici demolate. Biserica este realizata intr-o arhitectura specifica acestei perioade, apropiata si de cea a bisericii din Baleni Romani, ctitorita tot la 1840.

Dupa secularizarea averilor manastiresti din anul 1863, calugarii greci traitori la Sfanta Manastire Nucet au plecat, in locul lor venind calugari romani ce au vietuit aici pana in anul 1930, cand manastirea a ajuns in paragina. Avariat grav la cutremurul din 1940 si parasit de monahi, sfantul locas a devenit biserica de mir, folosita de enoriasii comunei pana la o deteriorare ingrijoratoare.

In cadrul sedintei Consiliului eparhial din data de 15 martie 1994 s-a hotarat reinfiintarea Sfintei Manastiri Nucet ca manastire de maici.

Hramul Manastirii Nucet are loc de sarbatoarea Izvorul Tamaduirii unde se sfinteste apa sau Aghiasma mica, la locul intitulat „Fantana de leac” din comuna Nucet.