Sticletele

 

Sticletele (Carduelis carduelis) este o pasăre cu penele viu colorate cu roșu, negru, alb și galben, fiind una dintre cele mai cunoscute păsări de talie mică, din România. Deoarece este o pasăre cântătoare, a fost ținută frecvent în colivii.

Penajul viu colorat în regiunea ciocului este roșu, iar ceafa, coada și aripile sunt colorate negru cu galben, pe când restul corpului este cafeniu. Această caracteristică ajută pasărea la marcarea teritoriului, și la asigurarea succesului în reproducție. În acest scop ea își alege o ramură uscată dezgolită unde poate fi ușor remarcată prin cântec și coloritul penajului.

În România este o pasăre sedentară. Specia preferă atât zonele deschise, cât și pădurile, fiind prezentă în apropierea așezărilor umane, în grădini, livezi ori parcuri, acolo unde poate găsi hrană din abundenţă. Aceasta este constituită din seminţe mici, pe care le culege de pe tufișuri, scaieți sau din pajiști. Preferă în special plantele din familia Compositae. În perioada de cuibărire hrana este suplimentată cu un număr mic de nevertebrate. În afara sezonului de cuibărire este o specie gregară (de la sfârșitul verii până în următoarea primăvară).

În perioada de cuibărire pot fi observate stoluri mici formate de exemplare care nu au cuibărit.

Cuibărește în arbori de înălțime mijlocie, preferând în acest scop salcâmii. Construiește un cuib mic din iarbă uscată, mușchi și rădăcini subțiri, cu interiorul în formă de cupă, căptușit cu diverse pene. În acest cuib femela depune o pontă formată din 4-5 ouă de culoare alb-albăstrui, cu pete brun-roșcate. Perioada de incubaţie este de 12-14 zile, ponta fiind clocită de către femelă. Odată cu eclozarea puilor, ambii părinţi participă la hrănirea acestora.

În general, ca la toate speciile mici de păsări, puii ajung în câteva luni la maturitate sexuală. O femelă poate scoate 2-3 rânduri de pui într-un sezon de reproducere.

Foto: Ciortan Bogdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *