Stârc galben

 

Cu anvergura de 75-92 cm, greutate de cca. 240-370 grame, este un stârc de dimensiune destul de mică; penajul gălbui-ocru-roșcat, albicios pe partea ventrală, pe spate cu dungi mai închise: interesant este că atât timp cât pasărea stă pe substrat, ea pare cafeniu-maronie, iar când zboară pare preponderent albă din cauza culorii aripilor. Se ridică săgetând în aer, iar apoi urmează un zbor aparent instabil. Are un țipăt strident-aspru, un de croncănit nazal, scuak – karr, pe care îl auzi mai ales în zona coloniei de cuibărit și în zborurile de seară; când pasărea are un comportament agresiv, scoate un țipăt de gen kec-kec-kec… în rest este o pasăre tăcută. Trăiește 7-10 ani, pasărea cea mai bătrână cunoscută până acum avea 14 ani și 10 luni.

Specia preferă habitatele de zone umede cu vegetaţie palustră bogată, în special de pe bălţile din luncile inundabile ale râurilor și din delte. Se hrănește în special în ape dulci de mică adâncime cu vegetaţie abundentă (lacuri, bălţi, canale, iazuri, heleșteie etc.). Cuibărește în copaci sau în stufăriș, în colonii polispecifice (împreună cu alte specii de stârci sau cu cormorani mici). Deși cuibăresc colonial și sunt gregari în locurile de odihnă, stârcii galbeni se hrănesc solitar.

Hrana constă în insecte și larvele acestora, amfibieni și pești de talie mică capturaţi în apă puţin adâncă. Își caută hrana mai ales la amurg. Adeseori se amestecă printre cirezile de vite sau turmele de porci pe care se și așază.

Este o specie migratoare, populaţia din România părăsind zonele de cuibărit la sfârșitul lunii august (unele exemplare putând fi observate în sudul ţării și în prima parte a lunii octombrie) și revenind în luna aprilie. Plecarea păsărilor adulte are loc cu 2-3 săptămâni înaintea celor tinere.

Cuibărește în stufărișuri sau în copaci din zone de luncă inundabilă și sălcii dense în stuf, în colonii mixte, începând din luna mai. La construirea cuibului, alcătuit din rămurele și stuf, participă cei doi părinți. Femela depune 4-6 ouă cu o dimensiune medie de 36,68×28,12 mm.

Culoarea ouălor este mată, albastră-verzuie. Incubația e asigurată de ambii părinți. După 22-24 de zile, puii eclozează și rămân în cuib în jur de 32 de zile, dar continuă să fie hrăniți de părinți până la 40-45 de zile, când devin independenți. După părăsirea cuibului puii rămân în colonie și în caz de deranj rămân nemișcaţi pentru a nu fi observaţi.

Foto: Ciortan Bogdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *