Stârc cenușiu

 

Penajul pe cap este alb, el fiind împodobit de un moț negru; pe gât și spate este cenușiu cu dungi albe. Ochii sunt înconjurați de un inel negru. Zborul lui este lin planat cu bătăi rare din aripi. Capul în zbor este tras înapoi, gâtul formând o buclă în formă de S. În timpul zborului pasărea emite sunete caracteristice.

Este o specie caracteristică unei varietăţi mari de habitate ce includ ape dulci (lacuri mari, heleșteie, râuri și alte cursuri de apă etc.) respectiv și arbori, utilizând arborii mai frecvent decât alte specii de stârci.

Se hrănește pe malurile lacurilor, heleșteielor, pe canale, în pajiști inundate etc. și cuibărește cel mai frecvent în coronamentul copacilor.

Specia este considerată migratoare, parţial migratoare și dispersivă, dispersia juvenililor având loc de îndată ce devin independenţi.

Hrana constă în principal din pești, amfibieni, reptile, nevertebrate acvatice, dar și mamifere mici sau chiar pui de păsări.

Vânează în apă mică, așteaptă nemișcat și își urmărește prada, pe care o străpunge cu ciocul ascuțit. Sunt activi la răsăritul și la apusul soarelui, stau pe crengi de arbori în timpul zilei și noaptea.

În sălbăticie, durata medie de viață este de cinci ani. Ating maturitatea sexuală la vârsta de doi ani. Încep cuibăritul relativ devreme, uneori în luna martie dacă vremea este favorabilă. Odată ce un mascul atrage o femelă, se declanșează un ritual elaborat de curtare. Întind gâtul cât pot de mult, îndreaptă ciocul spre cer, clămpănesc din ciocuri, scot sunete și se ciugulesc reciproc. Legătura dintre cei doi va dura numai un sezon de împerechere.

Cuibărește preferenţial în copaci în apropierea corpurilor de apă și implicit a resurselor de hrană, însă și pe tufe sau copaci de înălțime joasă, în stufăriș sau uneori pe stânci sau excepţional pe structuri artificiale sau chiar pe sol. Poate reutiliza cuibul din anii precedenți. Cuibărește în colonii simple sau mixte cu alte specii de stârci.

Ponta de 3-5 ouă este depusă la sfârșitul lunii martie şi este incubată de ambii adulţi. Mărimea medie a unui ou este de 61 x 43 mm. Clocitul durează între 25 şi 26 de zile, şi ambii părinți clocesc ouăle.

Cei doi hrănesc puii cu peşte regurgitat până când aceştia vor zbura din cuib la 42-55 de zile de la eclozare. Depun ouă o singură dată pe an, dar, dacă ponta este distrusă, deseori depun şi al doilea rând de ouă.

Foto: Olteanu Constantin Viorel

 

Foto: Romanescu Andrada – Alina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *