Șorecar comun

 

Șorecarul comun (Buteo buteo) este o pasăre răpitoare de dimensiuni medii cu mai multe variații de penaj. Poate fi recunoscută ușor pentru aripile largi, gâtul scurt și coada rotunjită. Prezintă o bandă de culoare deschisă peste piept, vârfuri negre de aripi și coada dungată. Lungime a corpului de 50-57 cm, anvergura de 110-130 cm, masa corporală medie de 1 kg la femele și 780 g la masculi. În sălbăticie, durata medie de viață este de opt ani.

Şorecarul comun este pasărea de pradă cel mai des văzută în mare parte a Europei, trăind mai ales în zone împădurite aflate în apropierea terenurilor deschise, a celor agricole sau în zonele mlăștinoase. Este caracteristică regiunilor colinare cu multe tipuri de habitate, dar apare şi la câmpie sau la munte, unde poate fi văzută stând pe stâlpi sau pe alte suporturi înalte folosite ca posturi de observație.

Hrana şorecarului comun este foarte diversificată, fiind formată mai ales din şoareci şi alte rozătoare, dar şi din amfibieni, reptile, insecte, râme şi ocazional cadavre. Urmăreşte prada de la înălțime, fie de pe un punct de observație fix, mai înalt, fie din aer, unde planează sau zboară pe loc, asemănător vânturelului roşu.

Şorecarul comun este o specie monogamă. Cuibăreşte în zone împădurite, stâncoase, cuibul fiind construit de către ambii parteneri în perioada martie-august, din crengi sau alte materiale vegetale. O pereche construieşte mai multe cuiburi pe care le foloseşte pe rând. Depune în general 2-4 ouă, care sunt clocite de femelă timp de 28-31 de zile, iar puii devin independenți după 40-45 de zile, fiind hrăniți şi îngrijiți la început numai de către femelă, aprovizionată de mascul, apoi de către ambii parteneri.

Foto: Ciortan Bogdan

 

Foto: Romanescu Andrada – Alina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *