Prundăraş gulerat mic

 

Adulții au părțile superioare maronii, cu abdomen și piept alb și cu o bandă neagră peste piept. Fața este albă cu o scufie maronie, mască neagră pe ochi, cerc galben pe ochi și ciocul negru. Picioarele și degetele au culoarea cărnii. Are o lungime a corpului de 15-18 cm, anvergura de 32-35 cm, masa corporală medie de 40 g. Masculul și femela seamănă foarte bine.

Specie de coastă, poate fi găsită pe țărmuri întinse şi nisipoase, pe malul apelor încet curgătoare sau pe malul lacurilor, dar şi în mlaştini, în special în timpul migrației. Este o specie solitară, în afara perioadei de cuibărit, însă se pot întâlni şi stoluri de până la 10 exemplare care se deplasează împreună în căutarea hranei.

Dieta speciei este formată din insecte, păianjeni, viermi şi alte nevertebrate. Se hrăneşte în timpul zilei, în zonele mlăştinoase şi ocazional în ape mici. Zborul este efectuat foarte rapid, la mică înălțime de la sol. În libertate, durata medie de viață este de patru ani. La doi ani atinge maturitatea sexuală. Specia este monogamă pentru un sezon de împerechere, însă uneori perechea poate cuibări împreună mai mulți ani, întorcându-se în aceeaşi zonă în fiecare primăvară. La întoarcerea pe teritoriile de cuibărire care are loc în luna martie, masculii creează mici cuiburi săpate superficial în pământ, femela alegând pe care dintre acestea îl va folosi. În ritualul de curtare a partenerei, masculul se apleacă în fața acesteia, răsfirându-şi penele. Cuibăresc în perechi solitare sau în grupuri mici, în care cuiburile se află la distanțe mari unele față de altele. Fiecare pereche îşi apără teritoriul cu agresivitate.

Pentru cuibărit sunt preferate zonele nisipoase fără vegetație sau foarte puțin înierbate, aflate în aproprierea habitatelor acvatice, reprezentate de bălți, lacuri sau ape foarte încet curgătoare.

Specia poate utiliza pentru cuibărit chiar şi habitate artificiale, precum balastierele, haldele de steril sau canalizările. Au fost semnalate chiar şi cazuri de cuibărit pe teren arabil lutos, iar populațiile din India pot cuibări şi în orezării.

Împerecherea are loc în perioada aprilie-iunie. Ambii părinți clocesc 3-5 ouă, cu dimensiunea de 30×22 mm, timp de 24-25 de zile. Puii îşi i-au zborul la 25-27 de zile după eclozare, în tot acest timp fiind îngrijiții şi hrăniți de unul sau chiar de către ambii părinți. O pereche poate scoate unul sau două rânduri de pui pe an.

Foto: Ciortan Bogdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *