Lăcar mare

 

Lăcarul mare (Acrocephalus arundinaceus) este o pasăre migratoare (părăsește locul de cuibărit în august și ajunge înapoi în luna martie, sau cel mai târziu în aprilie) și cântătoare, răspândită în regiunile mlăștinoase, cu lacuri și bălți, bogate în vegetație (stuf, tufișuri sau ierburi înalte).

Nu există deosebiri mari între mascul și femelă. Are o mărimea de 16-21 cm (între vrabie și mierla neagră), cu un colorit brun-roșcat, mai deschis pe partea inferioară, ciocul este destul de puternic, turtit ușor și la bază lățit, picioarele sunt cenușii. Este o specie diurnă ce se hrănește cu insecte, iar toamna cu diferite boabe mici.

În fiecare primăvară, masculul își atrage o femela cântând cât poate de tare, iar odată ce a găsit-o, cântă ca să își protejeze și să își marcheze teritoriul. Uneori este monogam, dar unii masculi au și câte două sau trei partenere.

Cuibărește în stufărișul din jurul lacurilor și al mlaștinilor, cuibul este situat la 60-120 cm deasupra apei, între 3-4 sau mai multe tulpini de stuf; el este țesut dens din iarbă, frunze, pedunculi florali, puf și fibre vegetale, pânză de păianjen și este căptușit cu frunze mici, rădacini, păr, câteodată și cu pene; cuibul este construit de femelă. Femela depune o pontă din 4-6 ouă, care sunt depuse la mijlocul lunii mai; ouale sunt fusiforme, netede, cu luciu slab, verde deschis, verde-albăstrui, albastre, mai rar albe, cu pete de nuanțe diferite de maro și verde, uneori cu stropi printre ele. Incubația durează 14-15 zile. Clocesc ambele sexe, o dată pe an. Puii sunt nidicoli, golași, au gâtlejul galben-portocaliu, cu doua puncte întunecate la baza limbii și o umflătură marginală a ciocului de culoare galben-albicioasă; sunt hrăniți de ambii părinți timp de 14 zile.

Cântecul este compus din sunete „car-car-car-cri-cri-cri-cre-cre-crcrcr”, care se repetă fiecare de 2-3 ori.

Foto: Olteanu Constantin Viorel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *