Ciocănitoare pestriţă mare

 

Ciocănitoarea pestriţă mare (Dendrocopos major) poate fi întâlnită oriunde se află copaci bătrâni, conifere sau foioase, de care specia depinde pentru cuibărit și hrană. Cel mai adesea este întâlnită în păduri, dar și în livezi, parcuri, grădini, etc.

Este de dimensiunea unei mierle, are lungimea corpului de 23-26 cm, anvergura aripilor de 38-44 cm, masa corporală de 85 de grame. Creștetul și părțile superioare sunt negre cu o pată albă pe fiecare aripă și cu pete albe pe obraji. Și masculul și femela au pene de roșu aprins sub coadă, iar masculul are o pată roșie pe ceafă.

Consumă aproape exclusiv hrană de origine animală. Își procură hrana de pe trunchiul copacilor și de pe crengile groase, evitând crengile subțiri și frunzișul. În perioada de cuibărit marea majoritate a hranei este reprezentată de larvele de lepidoptere, însă mănâncă și coleoptere, himenoptere, ortoptere, muște etc. În situații excepționale poate consuma ouă și pui nezburători din cuibul altor păsări sau chiar micromamifere. Hrana vegetală are importanţă sporită în timpul iernii. În acest sezon se hrănește și cu sâmburi și nuci, pe care le sparge cu ciocul după ce le-a fixat între crengi sau în diferite crăpături ale lemnului.

Este o specie solitară și sedentară, care își apără teritoriul de cuibărit pe tot parcursul anului.

Mărimea teritoriilor de cuibărit depinde de calitatea habitatului și poate varia între mai puțin de 5 ha până la peste 100 ha, variațiile de densitate datorându-se probabil caracteristicilor managementului forestier din zonele de cuibărit.

Este o specie monogamă, perechile formându-se pentru durata perioadei de cuibărit; ocazional legăturile între sexe se păstrează și în afara perioadei de reproducere. Darabana, care este o manifestare teritorială, este realizată de către ambele sexe, de obicei, în martie și aprilie. În fiecare an perechea excavează o nouă scorbură pentru cuibărit. Scorbura este situată la înălțimi medii, de regulă pe trunchiul principal al copacului. După alegerea locului scorburii, ambele sexe contribuie la excavarea acesteia. Camera de creștere a puilor are o adâncime de 30 cm, iar gaura de intrare are formă ovală și este situată la aproximativ 4 m de sol. Este depusă o singură pontă într-un sezon de reproducere, formată din 4-7 ouă albe, la începutul lunii mai. Ambele sexe clocesc timp de 16 zile și participă la îngrijirea puilor, dezvoltarea acestora durând 18-21 de zile.

Foto: Olteanu Constantin Viorel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *