Chirighiţă cu aripi albe

 

Chirighiţa cu aripi albe (Chlidonias leucopterus) se întâlnește pe lacuri, mlaștini cu apă stătătoare, râuri, zone inundate și pe suprafețele de apă înconjurate cu stuf, rogoz sau alte plante acvatice.

Penajul nupțial este distinctiv, cap, gât, piept și abdomen negre în contrast cu tartița și coada albe și partea superioară a aripii gri. Ciocul este roșu și negru, iar picioarele sunt roșii. Iarna, mare parte din penajul negru este înlocuit de alb sau gri, cu creștet alb și negru, și frunte albă. Masculul seamănă foarte bine cu femela. Lungimea corpului este de 21-23 cm, anvergura aripilor de 63-67 cm, media masei corporale de 63 de grame.

Specie diurnă, preia prada de la suprafața apei și nu se scufundă. Consumă predominant insecte acvatice (Diptera, Odonata și Coleoptera) sau alte insecte terestre. De asemenea, din dieta sa fac parte și diverse alte nevertebrate, pești de talie mică și chiar mormoloci. Se hrănește în grupuri foarte mari, iar în timpul migrației sau în cartierele de iernare aceste stoluri pot ajunge la câteva zeci de mii de exemplare. La doi ani atinge maturitatea sexuală.

Sosește în teritoriile de cuibărire în luna aprilie și pleacă din acestea în perioada iunie-august.

Ca majoritatea chirighițelor, ritualul nupțial are manifestări terestre și aeriene, iar masculul hrănește femela. Perechile monogame formează legături de un sezon și cuibăresc în colonii mici de câte 20-40 de perechi (până la 100 de perechi), deseori în amestec cu alte specii. Cuibul este format într-o mică adâncitură aflată pe o moviliță de vegetație plutitoare și se află la 30-120 cm deasupra nivelului apei. Aceste cuiburi sunt amplasate pe distanțe mari unele de altele, uneori ajungându-se până la 10-30 m. Are o singură pontă pe an cu 2-4 ouă, care sunt incubate de ambii părinți. Puii eclozează după 18-22 de zile. Ei părăsesc cuibul în câteva zile și se ascund în vegetația din apropierea cuibului. Devin capabili de zbor în 24-25 de zile, în tot acest timp fiind îngrijiți de către ambii părinți.

Foto: Atlas al speciilor de păsări de interes comunitar din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Name *