Câneparul (Carduelis cannabina) este o pasăre cântătoare, cu pene roșii pe cap, gât și pe laturile pieptului, cafenii pe spate și albe pe abdomen, gușa și aripi.
Este o pasăre sedentară, cuibărește în tufișuri, în special în zonele joase și deluroase, urcând pe văile râurilor spre zonele montane. În afara sezonului de cuibărire este o specie tipic gregară, formând stoluri de sute de indivizi pentru hrănire, adăpostire sau migraţie. Deseori este văzut în stoluri mixte cu diverse alte specii.
Câneparul este, în principal, o specie granivoră, dar vara este și insectivoră. Se hrănește cu diverse semințe și boabe de plante sălbatice, buruieni și plante cultivate(cânepă, margarete, ștevie, troscot, păpădie, susai, scânteiuță, ciulin, muștar sălbatic, măcriș, traista-ciobanului, răcuină, mătasea miresei, cruciuliță, păducel, mesteacăn etc.), dude, mure și boabe de grâu.
Denumirea româna a păsării (cânepar) și științifică (cannabina) provine de la apetitul său pentru cânepă.
Printre insectele cu care se hrănește cel mai frecvent se numără omizile, gândacii, gărgărițele, muștele.
În timpul verii, câneparul se cocoțează pe ierburi sau tufișuri joase pentru a se hrăni și se agăța în mod acrobatic de tulpinile flexibile. Toamna, se hrănește mai ales la sol, pe care la sfârșitul verii au căzut semințe și boabe.
Este o pasăre predominant monogamă cu unele excepţii, când două femele se împerechează cu același mascul. Este o pasăre teritorială în timpul perioadei de cuibărire. Femela depune 4-6 ouă de culoare albăstrui-albicioasă cu puncte ruginii. Perioada de cuibărire este cuprinsă între mijlocul lui aprilie și începutul lui august, scoţând două rânduri de pui pe sezon. Ponta este clocită cu precădere de către femelă, iar incubaţia durează 12-14 zile.
Foto: Ciortan Bogdan